Amerikan Konsoloslukları tarafından yönetilmekte olan iki türlü vize vardır: göçmen ve göçmen olmayan vizeler.

Daimi İkametgah – Göçmen Vizeleri

Göçmen vizelerinden faydalanabilmek için başvuru sahibi şunlardan birine sahip olmalıdır:

  • ABD vatandaşı bir kimsenin eşi ya da çocuğu olmak;
  • ABD vatandaşı bir kimsenin ebeveyni, yetişkin çocuğu ya da kardeşi olmak;
  • Daimi ikametgahı olan bir kimsenin eşi ya da çocuğu olmak;
  • ABD’deki bir firma ya da kurum tarafından sponsor olunmuş ve onaylanmış çalışma izni sahibi olmak;
  • Sıradışı ve olağanüstü yetenek ya da beceri sahibi olmak;
  • Mülteci ya da zulümden kaçan bir sığınmacı olmak ya da;
  • Kart çekilişini kazanmış olmak.

Geçici Girişler – Göçmen Olmayan Vizeler

Geçici vizelere başvurular genellikle B-2, E-1 and E-2, F-1, H-1B, J-1, K-1, L-1 vb. kategorilerinde bulunup başvurularının kabulü mektup yoluyla ulaştırılır. Bu geçici kategorideki vizelerin başvuranları Konsoloslukları, ABD’ye kısa bir süre ve belli bir amaç dogrultusunda giriş yapacaklarına inandırmalıdırlar. H-1, L-1 ve V kategorileri dışındaki bütün göçmen olmayan vize başvuranları burada kalıcı olmadıklarını kanıtlamak zorundadır.

Genellikle kişisel randevular verilir.

Avusturalya, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Yeni Zelanda ve İsviçre gibi 27 ülkeden gelen bütün yabancı ziyaretçiler ülkelerindeki ABD konsolosluklarından vize almak zorunda değillerdir. Bu kişilerin ülkede bulunma süreleri 3 ay ile sınırlı olup, herhangi bir ABD vatandaşıyla evlenmedikleri müddetçe statü değişimleri ya da süreçlerini uzatma şansları yoktur.

FacebookTwitterGoogle+