Amerika Birleşik Devletleri’nde legal şekilde yaşayan ya da vatandaş olan bir akrabanız var ise ve buna dayanarak legal şekilde daimi ikametgah için başvurmak istiyorsanız, akrabanızın sizin için sponsor olması ya da ABD içerisinde sizi finansal anlamda karşılayabileceğini kanıtlaması gerekmektedir. Bir aile yakınınıza yeşil kart alabilmesi için sponsor olacaksanız başvuru işlemlerine adına I-130 Formu denen, Yabancı Akraba İçin İstek Talebi formunu doldurarak başlamanız gerekmektedir. Zaman zaman bu form I-485 olarak da bilinen Daimi İkamegah ya da Statü Değişimi Formu ile birlikte doldurulabilir.

ABD yurttaşlarının öncelikli akraba başvuruları şunları içermektedir:

  • IR-1: ABD vatandaşının eşi
  • IR-2: ABD vatandaşının 21 yaşının altında olan bekar çocuğu
  • IR-3: ABD vatandaşının yabancı bir ülkeden edindiği evlatlık
  • IR-4: ABD vatandaşının ABD’de edindiği evlatlık
  • IR-5: ABD vatandaşının en az 21 yaşında olan ebeveyni

Bu akraba sınıfındaki kişilerin öncelikleri bulunmakla birlikte, vize numaralarının uygun hale getirilmesi için sırada beklenmelerine gerek olmadan başvuruları gerçekleştirilebilir.

Diğer aile üyeleri

  • İlk Tercih (F1): ABD vatandaşının 21 veya üzerindeki evlenmemiş kızı ya da oğlu
  • İkinci Tercih (F2): Yeşil kart sahiplerinin eşleri, 21 yaş üzerindeki evlenmemiş çocukları
  • Üçüncü Tercih (F3): Daimi ikametgahı onaylı olan kişilerin evlenmiş ve 21 yaş üzerindeki kız ve oğulları
  • Dördüncü Tercih (F4): ABD vatandaşlarının 21 yaş üzerindeki kız ver erkek kardeşleri, onların eşleri ve 21 yasin altindaki küçük çocukları.

Doldurulacak Belgeler

Aile dayanaklı vize başvurularının kalıcı ikametgah için hak sahibi olmadan önce dahil olduğu iki farklı kategori vardır:

  • Form I-130: Yabancı Akraba İçin İstek Talebi
    Daimi ikametgah hakkı bulunan kişi ya da ABD vatandaşı (sponsor) I-130 formunu adına başvuru yapmak istediği kişi için doldurur. İlişkinin gerçekliğine dair kanıtlar gerekli olan diğer bütün belgelerle birlikte teslim edilmek zorundadır. Geçerli olan USCIS başvuru formu ücreti 355 USD’dir.
  • Form I-485 (Statü Değişimi) ya da Danışman İşlemleri (CP)
    Aile üyesi yeşil kart için gerekli olan dosyayı nasıl doldurması gerektiğini belirlemelidir. Aile üyesi zaten Amerika Birleşik Devletleri’nde ise kişiler Statü Değişimi (AOS) ya da Danışman İşlemleri Sürecini tercih edebilir. Aile üyesi ABD dışında ise kişiler Danışman İşlemleri dolayısıyla işlemlerini yürütmek zorunda kalacaklardır.

USCIS tarafından, aile dayanaklı davalara dair gerekli detaylara ulaşmak için lütfen bizimle irtibata geçiniz. Sorularınıza yanıt vermek ve bu süreçte sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.

FacebookTwitterGoogle+