İş Dayanaklı Vize Yönergeleri

Ocak 1 ila Eylül 30 arasındaki her mali yıl döneminde yaklaşık 140.000 iş dayanaklı vize başvurusu ABD göçmen kanunu doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bu vizeler beş farklı gruba ayrılır. Onay almış kişilerin eşleri ve çocukları da iş dayanaklı vize başvurularından sonra göçmenlik işlemleri yürütülerek gerçekleştirilebilir.

İş dayanaklı göçmen vizeleri aşağıdaki gibidir:

  • İlk istihdam tercihi (EB-1): Öncelikli İşçiler

E-1 vizesine başvurmak isteyen kişi öncelikle USCIS ile I-140 olarak bilinen, Yabancı Uyruklu Çalışana Göçmenlik Talebi formu onayını almış olmalıdır. Öncelikli işçiler alt grubundaki kimse için Çalışma Sertifikası gereklilik değildir. Bu kategori içerisinde aşağıdaki isimleriyle de bilinen üç alt kategori bulundurur:

  1. Olağandışı yetenekleri olan kişiler
  2. Seçkin profesör ve araştırmacılar
  3. Çok uluslu idareci ve yöneticiler
  • İkinci istihdam tercihi (EB-2): Yüksek Derecedesi Olan Profesyoneller ve Farklı Özellikleri Olan Kişiler

E-2 vizesi başvuranı Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmış Çalışma Sertifikası almak zorundadır ve yine, anlaşmaya göre Amerika Birleşik Devletleri’ndeki firma/kurum başvuran kişi için I-140 olarak bilinen Yabancı Uyruklu Çalışana Göçmenlik Talep formunu doldurarak yabancı kişinin ABD’deki varlığının onaylanmasını talebini kanıtlamalıdır. Başvuran kişiler kendilerine yapılan iş teklifi ile Ulusal İlgi olarak bilinen çalışma sertifikasına da böylece başvurabilirler. Bu kategori içerisinde aşağıdaki isimleriyle de bilinen iki alt kategori bulundurur:

  1. Yüksek Derecedesi Olan Profesyoneller
  2. Farklı Özellikleri Olan Kişiler
  • Üçüncü istihdam tercihi (EB-3): Becerili İşçiler, Profesyoneller ve Diğer İşçiler

E-3 vizesi başvurani, Yabancı Uyruklu Çalışana Göçmenlik Talep olarak bilinen I-140 formunu işvereni tarafından doldurtmuş ve onay almış olmalıdır. Bu kategorideki bütün işçiler Çalışma Bakanlığı tarafından onay almış Çalışma Sertifikası sahibi olmak zorundadır. Bu kategori içerisinde aşağıdaki isimleriyle de bilinen iki alt kategori bulundurur:

  1. Becerili İşçiler
  2. Profesyoneller ve
  3. Diğer İşçiler
  • Dördüncü istihdam tercihi (EB-4): Özel Durumdaki Göçmenler

Bu kategoride E-4 tercihli istihdam başvuruları için işveren ABD Hükümeti Özel ya da Eski Çalışanları istisnası ile I-360 olarak bilinen Asya – Amerikalı, Boşanmış Erkek Kişi ya da Özel Göçmen formunu doldurmak zorundadır. Aşağıdaki özel göçmenler dördüncü vize seçimi için uygunluk göstermektedir:

  • Dini İşçiler
  • Yayıncılar
  • Irak / Afgan Çevirmenler
  • Amerika Birleşik Devletleri Destekli Çalışanlar
  • Uluslararası Organizasyon Çalışanları
  • Doktorlar
  • Silahlı Kuvvetler Üyeleri
  • Panama Kanalı Bölgesi Çalışanları
  • Emekli NATO-6 Çalışanları
  • Eşler ve Merhum NATO-6 Çalışanı Çocukları
  • Beşinci istihdam tercihi (EB-5): Göçmen Yatırımcılar

E-5 vize kategorisi ABD’de yatırım yapmak isteyen yabancı uyruklu yatırımcıların yeşil kart sahibi olmak için gereksinimlerini karşılayan bir sistem olup, yatırımcı borç olmaksızın 1.000.000 USD ile yatırım yapmak ya da 500.000 USD ile yatırımın yapılacağı kırsal alana sahibi olmak zorundadır. Göçmen yatırımcı vize kategorileri aşağıdaki gibidir:

  • Hedeflenen alan dışında yatırım yaparak istihdam oluşturma – C5
  • Hedeflenen kırsal / yüksek işsizliğin bulunduğu alanda istihdam oluşturma – T5
  • Hedeflenen alan dışında yatırımcı pilot programı oluşturmak – R5
  • Hedeflenen alanda yatırımcı pilot programı oluşturmak – I5
FacebookTwitterGoogle+